BLOGU KOPYALAMAK YASAKTIR

10 Şubat 2010

CİĞER VE PATATESLİ KÖFTE İKİLİSİ

Selam arkadaşlar bloguma yeni uğrayanlar hoşgeldiniz .Blog dostlarım beni soracak olursanız hep aynı kış günü hava soğuk yapacak hiçbir şey yok evden çıkılacak gibi değil !Çocuklarla yaptığımız Balıklıgöl ziyaretlerimiz aksadı ,soğuk nedeni ile çıkamıyoruz evden .Balıklıgöle gidip de o insan sirkülasyonunu ,o hareketliliği,o cıvıltıyı görmemek,O mübarek yerleri her zaman ziyaret edememek biraz canımı sıkıyor ama neyseki, arada güneş gülümsüyor bize ve kendimizi ,Balıklıgöle atıyoruz.Şanlıurfa da yaşamak, bir ayrıcalık diye düşünüyorum ve seviyorum Urfayı , kendi sıcak,insanları sıcak! Urfaya bahar gelmek üzere gerçi burda pek kışı yaşamadık sayılır.Kar yağmadı halen refüjlerdeki minik mor menekşeler capcanlı duruyor .O kadar bekledim dua ettim ki kar yağsın diye eksinin altına düşemedi .Kar hevesimizde kursağımızda kaldı ama olsun blog arkadaşlarımızın koyduğu kar görüntüleri ile avunuyorum.
Artık yukarı da gördüğünüz bu güzel köfte ve ciğer kavurmasının tarifine geçmek istiyorum foto da bulanık çıktı akşam ışık aramakla uğraşıyorum yakında evi stüdyoya çevirecem bol lambalarla donatılmış ışıl ışıl bir mutfak ne hoş olur demi.
KÖFTELİK MALZEMELERİMİZ
500 gr yada istenen miktarda daha az veya daha çok olabilir köftelik bulgur.
1 baş soğan,tuz,biber salçası,kimyon,
6-7 adet haşlanmış ve iyice ezilmiş patates
1 çay bardağı zeytinyağı
CİĞER MALZEMELERİMİZ
1Kilo koyun kara ciğeri
2 büyük baş soğan
tuz,karabiber.pulbiber
Yeteri kadar maydonoz
KÖFTEMİZİN YAPILIŞI
Bulguru yoğurma kabına alıp ,içerisine soğanı rendeleyelim,sıcak su ile yoğurmaya başlayalım ,içerisine tuz,biber salçası,kimyon katıp yoğurmaya devam edelim bulgur yumşadıktan sonra içerisine zeytinyağını ve iyice ezilmiş pütürsüz patatesleri katıp tekrar yoğuralım.Köftemizi parmaklarımızın arasında sıkıp servis tabağına alalım.
CİĞER KAVURMAMIZIN YAPILIŞI
Öncelikle koyun ciğerimizi parçalamadan direk haşlayalım,haşlama işlemi bitince ciğerlerimizi ince ince kıyalım.Tavaya sıvı yağı alıp kızdıralım ciğerleri yağda soteleyelim ,ciğerlerin üzerine kıyılmış soğanı ilave edip kavuralım baharatlarını atalım kavurma işlemi bitmeye yakın mkıyılmış maydonozları katıp soteleme işini bitirip patatesli köftemizle yemek üzere servis yapalım Afiyet olsun.

26 yorum:

Unknown dedi ki...

bu yaz gördük o güzel yerleri çokta zevk aldık doğrusu ..
ciğeri çok sevmiyorum aslında ama arnavut ciğeri şeklnde bolsoğanla bayılırım
seninde eline sağlık

BİR Çay İÇİP KALKACAKTIK:) dedi ki...

ellerinize sağlık.çok severim ciğerii.sevgiler..

havvanur dedi ki...

ciger senin olsun sakatat yemiom ben:))ama köfteye tokta olsam hayır dememm malatyalı kankam çok yapar bnd hüpletirimm urfaya kar yagmıyomuki bzd bıktık bu sene:))sevgiler canım

KEYFESEYRAN dedi ki...

Ciger sevmeyen arkadaşlarım bunun yanına soğan ve domates kavurup bandıra bandıra yiyebilirler yada soğanla kıyma hepsi yakışıyor.Ben tam bir et oburum galiba sakatat severim burası da ciğer memleketi tonlarca ciğer tüketiliyor Urfada sevgiler

Selma - DUSBAHCESI dedi ki...

Bende ciger almayayim :) Kofteler super gorunuyor! Ellerinize saglik.

KEYFESEYRAN dedi ki...

Arkadaşlar şu köfteleri ciğere bandırıp bi yeseniz belki bu ciğer yememe fikriniz değişir.

BAL TATLISI dedi ki...

balıklı göle gidemediğinize üzülmeyin urfada yaşıyorsunuz ve bu gün olmassada yarın gitme umudunuz var ya biz biz napalım çok amaçok istiyorum urfa ve mardine gitmeyi ama nasip bakalım ne zamana kısmet olur.
ciğere geline her ciğeri gözüm kapalı yerim bayılıyorum ciğere patates köftesini hiç duymamıştım ama çok güzel görünüyor ellerine sağlık arkadaşım.
afiyet olsun

KEYFESEYRAN dedi ki...

Sevgili Arkadaşım inşallah bu mübarek yerleri görmek hepinize nasip olur görenlerde inşallah bi daha gelirler doyulmuyor tadına yaşamak lazım patates köftesi lokum gibi bir köftedir yanına her türlü sos yakışır denemenizi tavsiye ederim

Tarif diyarı dedi ki...

Arkadaşım bugün olmaz yarın gidersin balıklı göle.Ben çok istememe rağmen nasip olmadı urfa ziyareti. 3 yıl bingölde kaldık oradan gitmek nasip olmadı şimdi çanakkaleden nasıl gideriz bilmiyorum dahada uzaklaştık.Benim yerimede ziyaret et arkadaşım. Şimdi ciğere gelelim ben domates ve yeşil biberde ekliyorum eşim öyle çok seviyor patates köfteyi çok severim eline sağlık arkadaşım tariflerin ikiside süper.

kalpkurabiye dedi ki...

canımm ciğer yemem amaa patates köftelerini hop hop götürürüm:)) ellerine sağlık canım istedii yapcaaaammmmmm:))

mandalincikmazi dedi ki...

Balıklı gölü ben de merak ediyorum ama kısmet olmaz sanırım çok uzak ama sizin yakın bu gün olmazsa yarın gidersiniz :)) ama biz yazık bize ya :)
ellerine sağlık ciğer hüpeeeeeeeeer olmuş ...

hdidem95 dedi ki...

çok güzel görünüyor ooo süper ellerine sağlık canım öptüm sevgiler

umutluhayat dedi ki...

ellerinize sağlık çok güzel görünüyor.

paşakızı mutfakta dedi ki...

Canım bayıldımmmmmmm.Harika olmuş.Ellerine sağlık sevgiler bıraktım..

cansudere dedi ki...

ciger almayım bende ama kuzu kavuremasından daha güzel olur anladın sen onu öptüm.

Pembe Tatlar dedi ki...

Canım elerine sağlık ...

Özlemişim uzun zaman oldu uğramayalı:) 3Gün:)))

elif dedi ki...

ablacım nefis görünüyorlar.birbirine çok yakışan bir ikili olmuş bu:)ellerine sağlık.sevgiler..

susamcorekotuFeriha dedi ki...

patates köftesini inşallah denemek isterim hayırlı cumalar dilerim

LEZİZCE dedi ki...

Ellerine sağlık canım nefis görünüyor ben her ikisindende alayım.

Urfa Tutkunu dedi ki...

Urfam'da yaşamak elbette ki ayrıcalık. Büyük bir nimet. Ahh çok özledim :(....
Urfa deyince yemeklerden ciğer hemen gelir zaten akıllara. Bu da değişik bir ciğer tarifi olmuş. Patates köfteleri de gel beni ye diyen cinsten. Ellerine sağlık. Hayırlı cumalar.

KEYFESEYRAN dedi ki...

Sevgili Arkadaşlar hepinize teşekkür ediyorum hayırlı cumalar diliyorum

Urfa Tutkunu dedi ki...

Sevgili Keyfeseyran, cevabı kendi bloğumda yayınladım ama buraya da yazayım. Bu konuda pakmaya markalı mayanın güvenilir olmadığını duymuştum yıllar önce. O markayı kullanmıyorum o yüzden ama çok kapsamlı da araştırmadım. Şüpheli diye sakındım. Diğer markaların mayasını kullanıyorum. Mayalar konusunda ciddi bir araştırmam olmadı. Yalnız bu konuda Sarmaşık Eczanesi bloğunun yazarı Sevgili Handenur'a ayrıca danışabilirsin. (Helal gıda konusunda çok faydalı yazılar paylaşıyor, bloğunu takip etmeni öneririm. sarmasikeczanesi.blogspot.com). Onun bir yazısına yaptığı yorumda mayalardan bahsediyordu. O yorumu aynen kopyalayayım
"Eski hamur/eski maya ile profesyonel ekmekçiler bile ekmek yapıyorlar artık, eminim çok güzel oluyordur, eskilerin bir bildiği var derim hep:)Mayalı hamur da neticede maya içerir, bakteriler de uygun ortam bulunca sürekli çoğaldığı için zincirleme olarak hamurlar kullanılabilir. ama artık evlerde sürekli ekmek pişmediği için bunu yapan da çok azaldı sanıyorum. Mayanın ise Saccharomyces cerevisiae bakterisinin kültüründen elde edileni sağlığa zararlı değil ve dinen de kullanımında bir sakınca olmadığını araştırmıştım. Mayayı da rahatlıkla kullanıyorum."
Handenur maşaAllah çok güzel araştırıyor. onun araştırmalarına güveniyorum. Sevgiler.

Zehra Gürgen dedi ki...

Çok istiyorum Urfa,Mardin gezmeyi, hiç görmedim en merak ettiğim yerlerden biri..bol bol senin blogta fotolar görür gitmeden tanırız oraları artık..

ciğer ve köfte harika ellerine sağlık canım,
sevgiler

CEMİLECE LEZZETLER(CEMİLE OKŞAR) dedi ki...

Canım ellerine saglık, çok iştah açıcı görünüyor.İkisinede bayılırım,gerçi bayılmadıgım bir şey yok ama neyse:)) Sevgilerinin daim olması dileklerimle..
Sevgiler.

CEMİLECE LEZZETLER(CEMİLE OKŞAR) dedi ki...

Canım ellerine saglık, çok iştah açıcı görünüyor.Bayılırım(gerçi bayılmadıgım hiçbirsey yok ama neyse):))) Sevgilerinin daim olması dileklerimle..
Sevgiler.

yildiz dedi ki...

Arkadasim,ben sana istedigin kadar kar göndereyim buradan.Cocuklar doyasiya oynasinlar.
Degisik bir yöresel yemek sundugun icinde tesekkürler,ellerine saglik.Güzel bir haftaya baslaman dilegiyle,sevgiler.